Univerzitná nemocnica L. Pasteura prešla auditom dodržiavania noriem ISO

17.04.2011 Celý región

Košice 17. apríla (TASR) – Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) Košice úspešne prešla recertifikačným auditom zameraným na dodržiavanie noriem ISO 9001:2008 a ISO 14001:2004. Audit preveril asi polovicu všetkých pracovísk zdravotníckeho zariadenia a okrem iného aj oblasti identifikácie a hodnotenia environmentálnych aspektov a vplyvov.
„Zavedeniu integrovaného systému obidvoch noriem v UNLP Košice predchádzala náročná príprava a naše zdravotnícke zariadenie bolo prvou fakultnou nemocnicou na Slovensku, ktorej sa to podarilo. Audítori pri recertifikačnom audite konštatovali nielen udržanie zavedeného systému kvality, ale takisto trend zlepšovania,“ konštatovala riaditeľka fakultnej nemocnice Iveta Marinová.
Zavedením spomínaných noriem ISO sa podľa nej vytvoril prepracovaný systém riadenia zvyšujúci bezpečnosť pacientov i zamestnancov a kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Zároveň sa zaviedla aj starostlivosť o životné prostredie.
„Politika kvality a enviromentu je vrcholovým dokumentom. Na dodržiavanie noriem ISO budeme dbať aj napriek zložitej ekonomickej situácii s cieľom udržať kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti,“ zdôraznila Marinová. Normy ISO získalo toto zdravotnícke zariadenie v roku 2008 a každoročné audity monitorujú ich dodržiavanie.
„Realizovali sa plánované i neplánované audity, pri ktorých sa preverovalo fungovanie systému pri náhodnej kontrole. Na zdravotníckych pracoviskách boli zamerané na vedenie dokumentácie, riadenie starostlivosti o pacienta a tiež nakladanie so vzniknutým odpadom,“ priblížila námestníčka UNLP Košice Mária Haraksimová.
UNLP má v troch prevádzkach viac ako 1600 lôžok a zamestnáva viac ako 3800 zamestnancov. Je zároveň druhou najväčšou slovenskou nemocnicou a okrem bežnej zdravotnej starostlivosti poskytuje aj starostlivosť v špecifických odboroch pre celý východoslovenský región.
 

Vyberte región